0,00 лв. 0
Количка

Нямате артикули в количката.

Столчетата с предпазна възглавница може да бъдат опасни

Проучване на Работната група за пасивна безопасност към Икономическата комисия на ООН за Европа (ИКЕ на ООН) показва съществени пропуски на столчетата за кола с предпазна възглавница (щит).

В рамките на това проучване е разгледана системата като средство за обезопасяване, а не конкретно столче. Оказва се, че тя може да има съществени пропуски по отношение на безопасността. 

Работната група за пасивна безопасност, съставена от над 70 експерти от общо 56 държави, работещи за подобряване на изискванията за пасивна безопасност в превозните средства, е разработила действащите стандарти за безопасност, отнасящи се към детските столчета за кола (R44/04 и R129).

Деца на борда ви напомня: ползването на столче, което осигурява възможност за ползване обратно на движението е 5 пъти по-безопасно! За максимална безопасност, задръжте детето си в столче за кола, обърнато назад, колкото е възможно по-дълго, но минимум до 4-годишна възраст.

Резултати от проучването

Столчетата с предпазна възглавница може да бъдат опасни
При тестовете се наблюдава частично или цялостно изхвърляне на манекена, както и завишено натоварване в областта на корема. Eдна от ключовите функции на детските столчета за кола е именно да задържи детето в столчето и да предотврати досега на детето с вътрешността на превозното средство.
 
Измерването на напрежението в корема също е изключително важно, тъй като високо натоварване в коремната област може да доведе до травми на вътрешните органи и вътрешни кръвоизливи, които могат да бъдат фатални. При проведените тестове са съпоставени столчета с възглавница (щит) и такива с 5-точков колан и са отчетени определени индикатори при съответния начин на обезопасяване.
 
В зависимост от възрастовата група на манекена са се случили някои от тези неща:
  • пълно изхвърляне на манекена от столчето;
  • частично изхвърляне на манекена, включително контакт на главата с тавана на колата или със съседно детско столче;
  • по-високо измерено налягане в корема от предварително определения праг.
Заключението е, че съществува потенциален риск за децата, превозващи се в такъв тип столчета за кола.

Как е проведено проучването?

Столчетата с предпазна възглавница може да бъдат опасни

Проучването е проведено в края на 2013 г. и първата половина на 2014 г. и обхваща различни марки столчета с такава система за обезопасяване, които са били оценени като „много добри“ при потребителски тестове от май и ноември 2013 г.

Тестовете са проведени в сертифицирани от EuroNCAP лаборатории и са фокусирани върху ползването на столчета с предпазна възглавница (щит). За тестовете са използвани автомобили, които през 2013 г. вече са били тествани със столчета с 5-точков колан и са получили най-високи оценки за безопасност. Спазени са инструкциите за монтаж на производителите и са ползвани манекени, отговарящи на възраст 1.5 г. и 3 г. (столчета с предпазна възглавница се предлагат на пазара за деца от около 9-месечна до 4-годишна възраст).

Друго проучване

При друго проучване, проведено от Международния изследователски съвет по биомеханика на нараняванията през 2016 г., най-често срещаното нараняване при тестовете на подобен тип столчета е контузия на белия дроб. Резултатите показват, че деформацията на гръдния кош в столче с петточков колан е значително по-малка в сравнение с тази, наблюдавана в столче с предпазна възглавница. Едно от заключенията е, че е вероятно деца, возещи се в столче с предпазна възглавница, да получат наранявания на вътрешните органи дори без фрактури на ребрата.

Помагаме на родителите

При нас получавате единствено съвети за максимална безопасност, защото детето ви не заслужава нищо по-малко

Осигуряваме сигурност

Винаги бихме ви предложили само онези столчета, в които бихме возили собствените си деца

Подкрепяте каузата

Когато купувате от нас, подпомагате усилията ни за нулева детска смъртност на пътя в България
All rights reserved © 2024 Деца на борда | Create & Design by ND SOFT