0,00 лв. 0
Количка

Нямате артикули в количката.

BeSafe Stretch – обратно на движението до 36 кг

Повечето родители обръщат децата си по посока на движението прекалено рано, въпреки че возенето обратно на движението е 5 пъти по-безопасно. Различни проучвания показват, че основен проблем при столчетата с удължено ползване обратно на движението, е фактът, че често децата достигат лимита за тегло, преди да са достигнали лимита за височина.

Изглежда BeSafe са открили решението на този проблем с новия Stretch, който може да се ползва:

 • от 61 до 125 см височина
 • до 36 кг. - от 6 месеца до 7 години (приблизително) *версията BeSafe Stretch B може да се ползва от раждането

Ние имахме възможността да разгледаме Stretch отблизо и подготвихме това ревю, за да придобиете максимално добра представа за стола, ако нямате възможност да го разгледате на живо.

Какво ще намерите в кашона?

BeSafe Stretch идва много добре опакован. След като го извадите, ще намерите книжки с инструкции за употреба и монтаж, допълнителна странична защита, комплект анкерни колани, които са необходими за правилното инсталиране на столчето, както и две възглавнички за бебета. На самото столче има и QR код, който можете да сканирате по всяко време и да ви отведе до страница с информация за столчето.

Краш тестове

BeSafe Stretch позволява на децата да пътуват безопасно обратно на движението до 7-годишна възраст/ 125 см, практически независимо от това колко тежат, тъй като ограничението за теглото от 36 кг далеч надхвърля стандартите.

По време на разработването му, а и след пускането му на пазара, Stretch е доказал изключителната бзопасност, която осигурява, многократно.

 • Одобрен до 125 см в съответствие с най-новия регламент R129 (i-Size)
 • Проведени допълнителни краш тестове с по-голям манекен или допълнително добавено тегло
 • Успешно преминат Plus Test, както и повторни Plus тестове след това
 • “Най-безопасното столче до 7 години”, тествано някога от ADAC с оценка за безопасност 1.2
 • „Най-добър в теста 2023“ на шведската застрахователна компания Folksam

ЗАЩО ДО 36 КГ?

BeSafe Stretch е първото столче за кола на пазара с монтаж обратно на движението, което е разработено да предпази деца до 36 кг. Тази висока граница на теглото не се изисква от регламента. Децата могат да имат всякакви размери, а монтираните с ISOfix столчета имат строго ограничение за теглото, което означава, че някои деца може първо да израснат столчето си на тегло и да не могат да го използват до 125 см. Това е и причината Stretch да се монтира с автомобилния колан.

Според СЗО 7-годишните, които са с 97% по-тежки от другите деца на тази възраст, тежат около 30 кг. BeSafe, бидейки норвежка компания, погледнали местните данни, където забелязали, че скандинавските деца например са по-високи и по-тежки от средните стойности на СЗО. В Норвегия и Швеция 7-годишно момче в 97-ия персентил може да тежи до 33 или 35 кг.

Ето защо, за да поберат деца над средното за СЗО и да предложат по-дълго превозване обратно на движението за всички, BeSafe разработили Strech, който може да поеме деца с тегло до 36 кг.

ДОБРОВОЛНО ТЕСТВАНЕ С ДОПЪЛНИТЕЛНА ТЕЖЕСТ

Регламентът R129 не изисква тестване на столчето до неговото ограничение на теглото, а се фокусира само върху диапазона на височината. Тестването на столчето с неговия пълен капацитет за тегло обаче е нещо, което BeSafe прави за всички столчета за кола.

От любопитство BeSafe тествали Stretch по време на разработването му с манекен Q10 (представляващ 10-годишно дете), който тежи 36 кг. в тестова настройка, която е по-трудна от теста за одобрение, и видяли, че столчето се представя много добре, запазва детето добре обезопасено и без счупване на части.

Но Q10 манекен не е подходящ за столче от този вид, тъй като е твърде висок в сравнение с ограничението за височина от 125 см - не може да се обезопаси напълно правилно в столчето и няма точен център на тежестта.

Ето защо тестването на BeSafe Stretch продължило с манекен Q6 (представляващ 6-годишно дете), но с добавена допълнителна тежест. Самият манекен тежи 23 кг, така че няколкото тестови института, където Stretch е тества в тази конфигурация, добавили допълнителни 13 кг към своите манекени.

При тези тестове, изпълнени в различни конфигурации, столчето отново защитава детето много добре, със страхотни тестови стойности и без счупване на части.

 

МНОГОКРАТНО ПРЕМИНАТ PLUS TEST

BeSafe Stretch e преминал успешно шведския Plus Test на VTI. Този тест е един от най-тежките краш тестове, които съществуват днес, и е единственият тест, който гарантира, че Вашето дете няма да бъде изложено на прекомерни сили в областта на врата, които могат да бъдат животозастрашаващи по време на челен удар, който е най-тежкият и често срещан тип катастрофа.

BeSafe Stretch е тестван от VTI с най-големия наличен манекен за Plus Test според техния тестов протокол.

От първоначалния си тест и одобрение, Stretch е преминал през теста повече от 7 пъти отново и всеки път се справя отлично. Скорошните тестове включват Plus Test съгласно новия протокол с манекен Q6 (преди това VTI тества с манекена P6, също еквивалентен на 6-годишно дете, но от по-стара серия тестови манекени).

В допълнение, BeSafe също поискали от VTI да изпълни Plus Test извън стандартния протокол, монтиран с допълнително пространство за краката, като отново изпълнил успешно изискванията на Plus Test.

НАЙ-БЕЗОПАСНОТО СТОЛЧЕ ЗА КОЛА ЗА ДЕЦА ДО 7 ГОДИНИ СПОРЕД ADAC

BeSafe Stretch е краш тестван и от ADAC & Stiftung Warentest през 2022 г. Тестовете са извършени с автомобил VW Polo, с манекени Q3 и Q6 при челен удар със скорост на шейната от 74 км/ч, което представлява катастрофа с 64 км/ч. Със своя резултат за безопасност „много добър“ (1,2), Stretch е обявен както за най-безопасното столче за кола за деца до 7 години, така и за най-безопасно столче за малки деца с монтаж с автомобилния колан, изпитвано някога от ADAC. Ето и основните заключения:

 • Много нисък риск от нараняване при челен удар
 • Много нисък риск от нараняване при страничен удар
 • Добро насочване на колана

И ОЩЕ ТЕСТОВЕ

BeSafe Stretch е обявен за „Най-добър в теста 2023“ на шведската застрахователна компания Folksam. Със своето голямо пространство за подрастващи деца и лесно монтиране посредством колана, Stretch е определн за най-доброто столче за кола с монтаж с колани в теста.

Екстри

Прави впечатление, че столчето е много леко (само 10 кг.), което го прави лесно за преместване между различни коли. Традиционно този тип столчета не са най-лесните за монтиране в колата, но при BeSafe Strech това не е никакъв проблем. Монтажът му е изключително опростен, а фактът, че се монтира с колани, го прави подходящ за употреба във всяка кола и на всяка автомобилна седалка (без шофьорската, разбира се). Не е необходимо да се съобразявате с това дали колата ви има изофикс.

Харесва ни също маршрутът на автомобилния колан, както и неговото лесно натягане - просто завъртате копче и предпазният колан ще се натегне сам колкото е необходимо, след което ще чуете щракване, което индикира, че коланът е достатъчно натегнат.

Столчето осигурява мнооого пространство за краката, и можете да го регулирате според пространството, което имате в колата. Ако колата ви е достатъчно широка, детето ви може да се радва на цели 26 см. място за краката. Разбира се, ако колата ви е по-малка, ще се наложи да намалите това пространство.

Други приятни екстри са:

 • магнитите в коланите, които позволяват по-лесно поставяне/ изваждане на детето от столчето;
 • тапицерията Mesh, която осигурява по-добра циркулация на въздуха и намалява изпотяването в горещите дни;
 • 5 позиции за регулиране на наклона за сън без да е необходимо да демонтирате столчето.

Колко време може да се ползва?

BeSafe Stretch е одобрен за ползване от 61 до 125 см или грубо казано от 6 месеца до около 7-годишна възраст (BeSafe Stretch B е със специална подложка и се ползва още от раждането)! Това са цели седем години пътуванене по най-безопасния начин.

Всъщност, в столчето може да пътува дете с височина на торса до 45 см.

Използваните материали и фактът, че частите му могат да бъдат сменяни лесно, удължават живота му, поради което производителят е определил срок на експлоатация до около 15 години! А когато тези 15 години минат и Stretch свърши своята основна работа, лесно може да се разглоби и рециклира.

 

Купи с кауза от Деца на борда

Помагаме на родителите

При нас получавате единствено съвети за максимална безопасност, защото детето ви не заслужава нищо по-малко

Осигуряваме сигурност

Винаги бихме ви предложили само онези столчета, в които бихме возили собствените си деца

Подкрепяте каузата

Когато купувате от нас, подпомагате усилията ни за нулева детска смъртност на пътя в България
All rights reserved © 2024 Деца на борда | Create & Design by ND SOFT