0,00 лв. 0
Количка

Нямате артикули в количката.

Кое е най-безопасното място в колата?

Този въпрос обикновено вълнува родителите, очакващи първото си дете. Когато децата станат повече, вече трябва да поставим някое от тях на по-малко безопасно (според разбиранията ни) място.

Всъщност определянето на най-безопасното място в колата съвсем не е лесно, тъй като зависи от фактори като вида на катастрофата и точката на удара.

Чисто технически, като най-сигурно място в автомобила може да бъде посочено това по средата на задната седалка. Причината е, че това място е най-отдалечено от всички потенциални точки на удар. Това, разбира се е валидно тогава, когато всички пасажери в колата са правилно обезопасени. Ако седите на „най-безопасното място в колата“ без колан, то със сигурност няма да сте в безопасност.

В голяма част от колите обаче мястото в средата на задния ред не е пълноценна пасажерска седалка и често не е възможен правилен монтаж на детско столче.

Кое е най-безопасното място в колата за детското столче?

Сложете столчето на детето на седалка, на която е възможен правилен монтаж и която ще Ви позволява по-лесен контакт с детето по време на път.

Някои столчета не могат да бъдат монтирани на всички седалки в автомобила, затова Ви съветваме ВИНАГИ да проверявате в сайта на производителя с кои автомобили и на кои седалки е съвместимо столчето на детето Ви! Изключително важно е столчето да бъде монтирано правилно и детето да бъде с правилно поставени колани при всяко пътуване!

Добре е да имате предвид, че според Закона за движението по пътищата слизането и качването на деца до 12 години от и в автомобил, спрял на пътното платно, се извършва откъм страната на тротоара или банкета. Това, разбира се, не винаги е приложимо, но е добра насока за размисъл.

Още съвети за безопасност на децата в колата:

  • Винаги използвайте детско столче, съобразено с възрастта, ръста и теглото на детето;
  • Избирайте столчето на детето си според краш тестовете, които е минало;
  • Уверете се, че столчето е правилно монтирано в автомобила;
  • Уверете се, че закопчавате детето в столчето правилно;
  • Сваляйте дебелите дрехи, преди да закопчаете коланите;
  • Уверете се, че всички пътници в колата са обезопасени – при инцидент необезопасен пътник може да нарани всеки друг в колата;
  • Уверете се, че в колата няма необезопасен багаж;
  • Заключете вратата на детето, така че да може да се отваря само отвън;
  • Не оставяйте никога дете в кола без надзор.

Помагаме на родителите

При нас получавате единствено съвети за максимална безопасност, защото детето ви не заслужава нищо по-малко

Осигуряваме сигурност

Винаги бихме ви предложили само онези столчета, в които бихме возили собствените си деца

Подкрепяте каузата

Когато купувате от нас, подпомагате усилията ни за нулева детска смъртност на пътя в България
All rights reserved © 2024 Деца на борда | Create & Design by ND SOFT