0,00 лв. 0
Количка

Нямате артикули в количката.

Бременна в колата: Защо е важен коланът?

Безопасност на бременните в колата: Защо е важен коланът?
Най-лесният начин да се защити плодът, е като се защити майката!
Лотта Якобсон
специалист по биомеханика и намаляване на нараняванията, Volvo Швеция

Използването на автомобилния колан е най-ефективното действие, което може да предприемете, за да защитите себе си и нероденото си дете в случай на пътен инцидент.

Защо е важен коланът?

Автомобилният колан е изобретението, спасило най-много човешки животи. Ако не сложите колана си, при катастрофа може да бъдете изхвърлени от автомобила, което почти винаги е смъртоносно. Освен това може да бъдете хвърлени напред към бързо отваряща се предна въздушна възглавница, която може да ви нарани или дори да ви убие. Може също така да се ударите в таблото или предната седалка (ако пътувате отзад) и по този начин да нараните освен себе си, и човекът, който пътува пред вас.

Различни изследвания показват, че правилното ползване на автомобилния колан от бременни жени значително намалява риска от нараняване на плода в случай на инцидент.

Специфичните наранявания при бременни жени, участвали в катастрофи, включват отлепване на плацентата, руптура или разкъсване на матката и директна фетална травма. Най-честият вид нараняване е отлепяне на плацентата. Плацентата се отделя частично или изцяло, което означава, че бебето не може да получава достатъчно кислород и хранителни вещества, а това може да бъде фатално за него.

Сериозен риск за необезопасената бременна в колата могат да бъдат и предните въздушни възглавници. Данните от множество проучвания показват, че въздушните възглавници предлагат допълнителна защита в случай на автомобилна катастрофа, но те само допълват, а не заместват ползването на автомобилния колан и може да бъдат опасни, ако се отворят без шофьорът или пасажерът да са закопчани с предпазния колан. Това може да причини сериозни наранявания и дори да доведе до смърт.

"Нашите изследвания показват, че най-добрата защита за бременни жени и техните неродени бебета е майката да слага триточковия си предпазен колан и да го поставя правилно. Това намалява риска от нараняване на плода значително", казва Лотта Якобсон.

Бременна в колата. Как да поставя правилно колана?

Безопасност на бременните в колата: Защо е важен коланът?
Безопасност на бременните в колата: Защо е важен коланът?
  • Раменният дял: преминава през средата на рамото, между гърдите и отстрани на корема.
  • Надбедрената част: лежи равно над таза и възможно най-ниско под корема.
  • Без луфтове: Коланът трябва да приляга плътно към тялото.
  • Наместване на седалката: С напредване на бременността, шофьорите и пътниците трябва да регулират седалката и волана, за да се осигури максимално разстояние между корема и волана/ таблото.

Допълнителни аксесоари

Различни проучвания показват, че голяма част от бременните жени, които изобщо използват автомобилния колан, го ползват неправилно. В случай на инцидент това може да има пагубни последици както за жената, така и за нероденото дете.

Ако не сте сигурни как да поставите правилно колана си, или имате притеснения, можете да потърсите колан за бременни - допълнителен адаптер, който позиционира надбедрения колан на правилното място, предотвратявайки изплъзването му нагоре към корема. 

Има две много важни неща, за които трябва да гледате, когато избирате подобен аксесоар:

  • адаптерът не бива да променят обичайния маршрут на автомобилния колан
  • добре е адаптерът да е краш тестван.

Каква е практиката в другите държави?

В Европейския съюз изискванията за поставянето на предпазен колан от бременни жени не са еднакви. Според чл. 137а, ал. 2, т. 1 от българския Закон за движението по пътищата бременните жени са освободени от това задължение. 

Оказва се обаче, че България е една от само 4 държави (Гърция, Полша и Румъния), в които съществува подобно изключение. 

Помагаме на родителите

При нас получавате единствено съвети за максимална безопасност, защото детето ви не заслужава нищо по-малко

Осигуряваме сигурност

Винаги бихме ви предложили само онези столчета, в които бихме возили собствените си деца

Подкрепяте каузата

Когато купувате от нас, подпомагате усилията ни за нулева детска смъртност на пътя в България
All rights reserved © 2024 Деца на борда | Create & Design by ND SOFT