0,00 лв. 0
Количка

Нямате артикули в количката.

Безопасно ли е да возя дете на предната седалка?

Родителите често ни питат, дали е позволено и безопасно да возят децата си на предната седалка. В публичното пространство за предната пасажерска седалка се говори като за "мястото на мъртвеца", "най-опасното място" и какви ли още не страховити определения.

Това обаче съвсем не е така - предната седалка не е по-опасна от останалите. Разбира се, не трябва да забравяме, че всяка катастрофа е уникална и при различни обстоятелства, хората в колите биха били защитени по различен начин.

Какво казва законът?

Напълно законно е да превозвате детето си на предната седалка. Има обаче няколко неща, с които задължително трябва да се съобразите! Според Закона за движението по пътищата, децата трябва да се превозват в подходящо за възрастта им столче за кола до 12-годишна възраст или достигане на 150 см височина. И все пак децата под 12-годишна възраст, дори и да надвишават тази височина, не могат да се возят на предната седалка без столче.

Ако ползвате столче обратно на движението
Безопасно ли е да возя дете на предната седалка?
Безопасно ли е да возя дете на предната седалка?

Противно на общоприетото мнение, предната псажерска седалка се оказва съвсем подходящо място за децата, които се возят в столче обратно на движението, стига предната въздушна възглавница да е деактивирана! И не забравяйте да го включите отново, когато махнете столчето и възрастен човек седне на тази седалка!

Различни институти и производители, занимаващи се с пътна безопасност, също заявяват, че предната седалка е точно толкова сигурно място за столчетата за кола с монтаж обратно на движението, колкото и задната. Защо това е така?

  • Таблото - автомобилните производители най-често съсредоточават усилията си по отношение на безопасността върху предните седалки, понеже при катастрофа е по-вероятно да има пасажер отпред, отколкото на задната седалка. Освен това челните удари са най-често случващи се и поради тази причина защитата отпред е с висок приоритет. А автомобилното табло и всичко, което се намира вътре в него, е една от най-здравите части в колата.
  • По-добър контакт с детето - возенето на детето на предната седалка е по-малко разсейващо за шофьора. Децата и особено бебетата са по-спокойни, когато могат да виждат родителите си. Родителите също са по-спокойно, когато могат да виждат детето си с периферното си зрение и да се фокусират върху пътя.
  • Повече място за краката - родителите често са ненужно загрижени относно пространството за краката на детето, когато то пътува обратно на движението. Поради тази причина обръщат децата си напред твърде рано. На предната седалка, има възможност за осигуряване на повече пространство за монтаж на столчето, съответно - повече пространство за краката на детето

Позицията на обърнато назад детско столче за кола на предните или задните пътнически седалки е еквивалентна от гледна точка на безопасността при катастрофа. От друга страна, предната седалка може да позволи повече място за краката, което означава, че децата могат да се возят назад по-дълго.

NTF - Шведска национална асоциация за насърчаване на пътната безопасност

При условие, че пътническата въздушна възглавница е изключена, няма разлика в безопасността при катастрофа между предните и задните седалки, когато детето се вози в столче обратно на движението.
TRAFIKVERKET, Шведска пътна администрация

Рискът малки деца да бъдат убити или сериозно ранени е 5 пъти по-голям в столче по посока на движението. Това показват както нашите, така и чуждите изследвания.

Ако въздушната възглавница е изключена, няма голяма разлика в безопасността между предните и задните седалки.

FOLKSAM - голяма шведска застрахователна компания, силно ангажирана с проучвания на детски столчета за кола

От гледна точка на безопасността при катастрофа, има няколко предимства да возите детето на предната седалка с изключена въздушна възглавница.

Като цяло се счита, че поставянето на предната седалка е в полза на пътната безопасност.

VTI - Шведски национален изследователски институт по пътищата и транспорта – разполага с едно от най-уважаваните съоръжения за краш тестове в света
Ако ползвате столче по посока на движението

Ако се налага да сложите детско столче с монтаж по посока на движението на предната седалка, трябва да съобразите изключително много фактори и не винаги е възможно да се постигне наистина безопасна позиция за детето. 

Ако трябва да монтирате столче по посока на движението на предната седалка, прочетете наръчника на автомобила, за да проверите дали инсталацията е възможна и дали въздушната възглавница трябва да бъде изключена. Прегледайте също и инструкциите за употреба на столчето.

В някои коли еърбегът трябва да се изключи, в други трябва да остане включен. Според някои инструкции, ако остане включен, детето трябва да се отдалечи максимално от него. Отдалечавайки детето обаче, може да промените маршрута на автомобилния колан и да не постигнете правилен монтаж на столчето или правилно обезопасяване на детето (ако е в бустер). Освен това е много трудно да прецените сами точно колко далече от таблото всъщност е безопасното разстояние за дете.

Помагаме на родителите

При нас получавате единствено съвети за максимална безопасност, защото детето ви не заслужава нищо по-малко

Осигуряваме сигурност

Винаги бихме ви предложили само онези столчета, в които бихме возили собствените си деца

Подкрепяте каузата

Когато купувате от нас, подпомагате усилията ни за нулева детска смъртност на пътя в България
All rights reserved © 2024 Деца на борда | Create & Design by ND SOFT