0,00 лв. 0
Количка

Нямате артикули в количката.

Препоръки за осигуряване на детската безопасност в колата

През пролетта на 2023 г. представители на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата", Пътна полиция и Медицински комплекс „д-р Щерев“ участваха в посещение за обмен на идеи и добри практики между експерти от България и Норвегия, имащи отношение към детската безопасност в колата.

Обменът беше иницииран и организиран от Фондация „Деца на борда“ в рамките на проект, финансиран по Схема за малки двустранни инициативи, насърчаващи сътрудничеството със страните Исландия, Лихтенщайн и Норвегия на Фонд „Активни граждани България“, а целта на проекта беше да засили чувствителността на български експерти от ключови институции към безопасността в колата на бременните и децата.

В резултат на инициативата бяха създадени поредица от видеоматериали, включително интервюта с експертите, участващи в обмена, както и документ с препоръки за въвеждане на добри практики или подобряване на съществуващи, за осигуряване на детската безопасност в колата, включително и тази на бременните жени.

Домакин на посещението в Норвегия беше Trygg Trafikk - организация-чадър за доброволна работа по пътна безопасност, която служи като връзка между доброволческите асоциации и органите за пътна безопасност. Организацията насърчава възможно най-добрата безопасност за всички групи участници в движението. На Trygg Trafikk е възложена специална отговорност за насърчаване на обучението по безопасност на движението по пътищата в детската градина и училище и предоставяне на информация и знания за пътната безопасност по принцип. Trygg Trafikk е създадена през 1956 г. по инициатива на Министерството на транспорта, Министерството на образованието, Министерството на правосъдието, Норвежката застрахователна асоциация и три автомобилни клуба.

В рамките на посещението беше проведена и дискусия за ролята на системите за обезопасяване на деца, вкл. работещи модели за популяризиране ползването на (качествени) столчета за кола с представители на HTS/BeSafe (производител на детски столчета за кола с дългогодишна история и опит в производството на безопасни и иновативни транспортни решения).

Участниците посетиха и Норвежката служба за разследване на безопасността (NSIA) – независим орган, който разследва произшествия и сериозни инциденти в секторите на авиацията, железопътния транспорт, пътния трафик, морския транспорт и отбраната...

Проведените срещи дадоха възможност на участниците, да разговарят с различни експерти, имащи отношение към осигуряването на детската безопасност в колата и на пътя в Норвегия, за да обменят опит и да почерпят добри практики, които имат потенциал за адаптиране, с цел тестване и въвеждане в България.

Помагаме на родителите

При нас получавате единствено съвети за максимална безопасност, защото детето ви не заслужава нищо по-малко

Осигуряваме сигурност

Винаги бихме ви предложили само онези столчета, в които бихме возили собствените си деца

Подкрепяте каузата

Когато купувате от нас, подпомагате усилията ни за нулева детска смъртност на пътя в България
All rights reserved © 2024 Деца на борда | Create & Design by ND SOFT