ИЗБОР НА СТОЛЧЕ

Когато купувате столче за кола, всъщност купувате защита за детето си в случай на пътен инцидент. А това е безценно.
  • Определете правилно групата на детското столче, като съобразите  възрастта, килограмите и височината на детето. Важно е да знаете, че специалистите не препоръчват столчета, които обхващат всички групи (от 0 до 36кг). Не е възможно едно столче да осигурява еднаква степен на защита, както за новородено, така и за 12-годишно дете. Освен това, материалите, от които столчето е изработено, стареят. Производителите с традиции в детската безопасност в колата не препоръчват столчета, които се ползват повече от 7 години, понеже са изработени от материали, които, когато са подложени на различни температури, променят свойствата си. А столчетата в колата са изложени на големи температурни амплитуди (много горещо през лятото и много студено през зимата).
  • Определете начина на монтаж според колата си. Ако тя разполага с isofix система, е препоръчително да купите столче с такъв монтаж, поради малкия риск от неправилна употреба. В противен случай трябва да изберете столче, което се монтира посредством автомобилните колани.
  • Столчето задължително трябва да отговаря на изискванията на стандартите за безопасност на ЕС. В момента в Европа действат два различни стандарта за детските столчета – ECE R44/04 и UN R129 (известен също като i -Size ). Тези два стандарта гарантират покриване на минимални изисквания за безопасност. От 2019г. столчетата, които се произвеждат трябва задължително да покриват стандартите на новия регламент – i-Size.
  • Препоръчително е, ако искаме да осигурим максимална безопасност за детето си, детското столче, което изберем, да е преминало тестове в някоя от независимите тестови организации (ADAC, VTI PLUS TEST, STIFTUNG WARENTEST, TCS и др.) и безопасността му да бъде оценена поне като „добра”. Прегледайте възможните опции на пазара и набележете фаворити, като следите изрично посочен резултат от някой от тези тестове.
  • Препоръчително е детето да пътува възможно най-дълго в посока обратно на движението. Столче с монтаж обратно на движението абсорбира силите и предпазва уязвимите глава и врат на детето, като намалява риска от сериозни наранявания или смърт от 40% до само 8% в сравнение със столче, обърнато по посока на движението.
  • Изпробвайте столчето в колата си, преди да го купите, за да се уверите, че пасва и може да се монтира правилно вътре. Това много ще помогне да вземете най-доброто решение.
  • Когато вече сте избрали столчето за детето си, помислете дали няма да са ви необходими някои аксесоари, които да помогнат за по-приятно пътуване: напр. огледало за обратно виждане, в което ще можете да се виждате с детето, а то ще може да наблюдава и пътя напред, докато се вози отзад обратно на движението; протектор за седалката, който ще предпази автомобилната седалка от кал и боклуци и облегалката от следи от обувки; щори или други слънчеви протектори за задните прозорци, които да пазят детето от силните лъчи през лятото; табелка “Дете в колата”, за да предупредите околните шофьори да бъдат по-внимателни около вас.
Препоръчително е столчето за кола да е изградено с 3-слойна защита - пластмасова външна част, пяна и текстил. Столчето за кола трябва да осигурява и добра странична защита. Според някои изследвания страничните удари се случват толкова често, колкото и челните, но нанасят по-големи травми.