ДЕТЕТО В КОЛАТА

Една от основните отговорности, които имаме като родители е да осигурим безопасна и защитена среда за децата си. Децата имат много слаба (или никаква) преценка за рисковете, което неминуемо води до различни инциденти, ако родителите не вземат необходимите мерки.

Едно от най-опасните неща, които често правим с децата си, е шофирането и участието в движението по пътищата. Никой не излиза от дома си с идеята, че днес ще предизвика или ще стане участник в катастрофа, но всъщност никога не знаем какво ще се случи. Автомобилните катастрофи са сред водещите причини за смърт при деца. Рязко спиране или катастрофа с 40 км/ч са напълно достатъчни да наранят сериозно дете по време на път.

Децата са особено уязвими участници в движението и по-лесно стават невинни жертви при катастрофи. Скелетът на малките деца не е достатъчно зрял, за да се справи със силите, предизвикани в автомобилна катастрофа. Бебетата и децата не са умален модел на възрастния човек, а развиващата се скелетна структура не е способна да защити органите при евентуален удар. Анатомията на децата е различна от тази на възрастните, и това ги излага на голям риск в случай на катастрофа или внезапно спиране.
Детското тяло се различава много от това на възрастния човек:

  • Главата на детето е много по-голяма и тежка – около 25% от тялото (при възрастните, тя е 6% от теглото)
  • Мускулите на врата и гърба не са достатъчно силни, за да поддържат това тегло.
  • Детските кости са много меки.
  • До 3-годишна възраст гръбначният стълб на детето се състои от прешлени, които са свързани с хрущял.
  • Костите на шията при малки деца не са достатъчно развити, за да могат да защитят гръбначния мозък при силно натоварване.

пропорции на тялото
Заради тези физиологични специфики, децата имат нужда от  допълнителна защита в колата, за да може тялото им да се справи със силите, предизвикани в една катастрофа. При удар, преобръщане или внезапно спиране необезопасените деца рискуват да бъдат изложени на несъвместимо с живота им количество кинетична енергия. Правилно монтираното детско столче намалява скоростта си със същата скорост като автомобила и по този начин разпределя кинетичната енергия, влияеща върху тялото на детето за по-дълъг период и за по-дълго разстояние.

При произшествие с 50км/ч дете, което не е обезопасено, ще бъде изхвърлено напред със сила от 30 до 60 пъти по-голяма от собственото му тегло и ще претърпи травма, равносилна на падане от 6-ия етаж! Също толкова опасно е детето да се държи в скута на родителя. При скорост 50 км/ч. вероятността от смърт на детето, седящо в скута на родителя, е около 70%. Дори при удар със 30 км/ч дете с тегло 7 кг. ще излети от ръцете на възрастния, тъй като ще бъде изложено на сила от над 135 кг. Да се удържи такава движеща се маса е невъзможно.


Детските столчета за кола и предпазните колани са предназначени за предотвратяване или минимизиране на нараняванията, причинени вследствие на катастрофа. Неизплозване на детски столчета, неправилен монтаж на столчетата и неслагане на предпазния колан обричат децата на тежки и понякога фатални травми.

Пътните инциденти се случват както на къси, така и на дълги разстояния, в градска и извън градска среда, затова децата трябва да се возят в столчета, които отговарят на възрастта, ръста и килограмите им, инсталирани са правилно, пасват добре в автомобила и се използват правилно всеки път.

Калкулатор катастрофа
20 деца са загинали в България през 2019 г., возейки се в автомобил. Повече от 600 са ранени. Над 60% от всички ПТП се случват в населени места.