ДЕТЕТО В КОЛАТА

momiche-v-buster-sedalka
Една от основните отговорности, които имаме като родители е да осигурим безопасна и защитена среда за децата си. Децата имат много слаба (или никаква) преценка за рисковете, което неминуемо води до различни инциденти, ако родителите не вземат необходимите мерки.

Едно от най-опасните неща, които често правим с децата си, е шофирането и участието в движението по пътищата. Никой не излиза от дома си с идеята, че днес ще предизвика или ще стане участник в катастрофа, но всъщност никога не знаем какво ще се случи. Автомобилните катастрофи са сред водещите причини за смърт при деца. Рязко спиране или катастрофа с 40 км/ч са напълно достатъчни да наранят сериозно дете по време на път.

Децата са особено уязвими участници в движението и по-лесно стават невинни жертви при катастрофи. Скелетът на малките деца не е достатъчно зрял, за да се справи със силите, предизвикани в автомобилна катастрофа. Бебетата и децата не са умален модел на възрастния човек, а развиващата се скелетна структура не е способна да защити органите при евентуален удар. Анатомията на децата е различна от тази на възрастните, и това ги излага на голям риск в случай на катастрофа или внезапно спиране.
Детското тяло се различава много от това на възрастния човек:

  • Главата на детето е много по-голяма и тежка – около 25% от тялото (при възрастните, тя е 6% от теглото)
  • Мускулите на врата и гърба не са достатъчно силни, за да поддържат това тегло.
  • Детските кости са много меки.
  • До 3-годишна възраст гръбначният стълб на детето се състои от прешлени, които са свързани с хрущял.
  • Костите на шията при малки деца не са достатъчно развити, за да могат да защитят гръбначния мозък при силно натоварване.

body_proportions
Заради тези физиологични специфики, децата имат нужда от  допълнителна защита в колата, за да може тялото им да се справи със силите, предизвикани в една катастрофа. При удар, преобръщане или внезапно спиране необезопасените деца рискуват да бъдат изложени на несъвместимо с живота им количество кинетична енергия. Правилно монтираното детско столче намалява скоростта си със същата скорост като автомобила и по този начин разпределя кинетичната енергия, влияеща върху тялото на детето за по-дълъг период и за по-дълго разстояние.

При произшествие с 50км/ч дете, което не е обезопасено, ще бъде изхвърлено напред със сила от 30 до 60 пъти по-голяма от собственото му тегло и ще претърпи травма, равносилна на падане от 6-ия етаж! Също толкова опасно е детето да се държи в скута на родителя. При скорост 50 км/ч. вероятността от смърт на детето, седящо в скута на родителя, е около 70%. Дори при удар със 30 км/ч дете с тегло 7 кг. ще излети от ръцете на възрастния, тъй като ще бъде изложено на сила от над 135 кг. Да се удържи такава движеща се маса е невъзможно.


Детските столчета за кола и предпазните колани са предназначени за предотвратяване или минимизиране на нараняванията, причинени вследствие на катастрофа. Неизплозване на детски столчета, неправилен монтаж на столчетата и неслагане на предпазния колан обричат децата на тежки и понякога фатални травми.

Пътните инциденти се случват както на къси, така и на дълги разстояния, в градска и извън градска среда, затова децата трябва да се возят в столчета, които отговарят на възрастта, ръста и килограмите им, инсталирани са правилно, пасват добре в автомобила и се използват правилно всеки път.

Калкулатор катастрофа
20 деца са загинали в България през 2019 г., возейки се в автомобил. Повече от 600 са ранени. Над 60% от всички ПТП се случват в населени места.