Често задавани въпроси

1Бременна съм. Трябва ли да си слагам колана?
ДА. Въпреки че българското законодателство позволява на бременните жени да не ползват предпазен колан в колата, употребата му е силно желателна. Използването на колана по време на бременността е единственото най-ефективно действие, което можете да предприемете, за да защитите себе си и нероденото си дете в случай на пътен инцидент. Вижте тук защо бременните също трябва да слагат колан .
2Кое е най-доброто столче за кола?
Най-доброто столче е това, което отговаря на възрастта, ръста и теглото на детето, инсталирано е правилно, пасва добре в автомобила и се използва правилно всеки път, когато пътувате с детето.
3Безопасно ли е да ползвам столче втора употреба?
Абсолютно наложително е децата да пътуват обезопасени в колата и затова е важно внимателно да обмислите възможностите си при закупуване на столче за кола. Когато става дума за използване на употребявани столчета за кола, има твърде много несигурност и причините за това са няколко:
  • Столчетата за кола имат приблизително 7 години живот (проверете конкретното столче). С течение на времето материалите се износват, подложени са на различно натоварване и температурни амплитуди (много високи температури през лятото и много ниски през зимните месеци), които влияят на тяхната устойчивост.
  • Не знаете историята на конкретното столче. Столчетата за кола, които са участвали в ПТП или са твърде стари, може да имат скрити дефекти, които не се виждат с просто око, а това намалява драстично нивото им на безопасност.
  • Както при всичко останало, развитието на детските столчета за кола и безопасността непрекъснато напредват. Новите модели столчета се подлагат на нови по-строги тестове, като осигуряват по-добра защита.
  • Възможно е по-старите столчета да са спрени от производство, което означава, че ако нещо се повреди, е невъзможно да се сдобиете с резервни части. Ако ръководството за употреба липсва, може да срещнете трудности при монтажа на столчето в автомобила си.
4Как да почиствам столчето за кола?

Погледнете инструкциите за употреба на столчето, за да проверите как да свалите текстилната част. След като я свалите, ще намерите етикет с указания за пране. В стандартния случай деликатна програма на 30оС би била подходяща. Възможно е също почистване с влажна кърпа. НЕ препоръчваме да перете столчето по друг начин (например в автомивка или с перяща прахосмукачка), понеже водата може да повреди механизмите и пяната и по този начин да компрометирате сигурността на детето си. Не използвайте омекотител и сушилня!

5Детето ми се изпотява в столчето си. Какво мога да направя?

От съображения за безопасност детските столчета за кола се произвеждат от трудно запалими полиестерни материи, които също така са импрегнирани, за да не пропускат вода и вятър. Повечето родители са на мнение, че те изпотяват и спарват, но истината е, че просто не попиват. Недейте да забравяте, че потенето е напълно нормален и необходим процес за регулиране на температурата на тялото. Детската ендокринна система се различава от тази на възрастните, кръвоносната система е по-къса, а пулсът по-учестен. Когато възрастните се потят, това е процес по цялото тяло, докато децата се потят повече и то само през главата и краката.

За да осигурите максимален комфорт на детето по време на път, препоръчваме да поддържате приятна температура в автомобила, както и да сложите памучен/хавлиен калъф на столчето. Често производителите продават „летни“ калъфи за различните модели столчета, така че да пасват идеално.

6Кое място в колата е най-безопасно?

За най-сигурно място в автомобила специалистите посочват това по средата на задната седалка. Причината е, че това място е най-отдалечено от всички врати и потенциален удар в тях. В голяма част от автомобилите обаче, това място не е пълноценна пасажерска седалка и често не е възможен правилен монтаж на детско столче. Някои столчета не могат да бъдат монтирани на всички седалки в автомобила, затова Ви съветваме винаги да проверявате в сайта на производителя, с кои автомобили и на кои седалки е съвместимо столчето.

Вижте повече тук
7Мога ли да монтирам столчето на предната седалка?

Да, законно и безопасно е да монтирате столче за кола на предната седалка. Ако то е с монтаж обратно на движението трябва да се уверите, че е изключена предната въздушна възглавница (airbag). Тя може да спаси живота на възрастен, но при малки деца съществува сериозен риск от нараняване. Някои автомобили позволяват ръчно изключване на въздушната възглавница, при други е необходимо да посетите оторизиран сервиз. За други въздушни възглавници, вижте ръководството на автомобила за предупреждения и инструкции. Не забравяйте да включите отново въздушната възглавница, когато махнете столчето и възрастен човек седне на тази седалка!

Вижте повече по темата тук
8Трябва ли да сменя столчето, ако е участвало в катастрофа?

Най-вероятно да. Силите, които се предизвикват в една катастрофа са много големи. В някои случаи е възможно да не видите повреда по столчето, но пластмасата по него може да бъде отслабена в следствие от удара и да не успее да защити детето при друг инцидент. Най-добре е след катастрофа да се обърнете за съвет към производителя на съответното столче. Някои производители допускат употреба на столчето и след катастрофа, но само ако са изпълнени едновременно следните критерии:

  • След катастрофата превозното средство е потеглило на собствен ход
  • Вратата, която е най-близо до детското столче не е повредена
  • Нито един от пасажерите няма никакви наранявания
  • Въздушните възглавници (ако са налични) не са се отворили
  • Столчето няма видими повреди
9Мога ли да извадя детето от столчето ако плаче?

Пътуването с деца понякога е истинско изпитание. Затова, когато детето Ви е нервно и плаче неутешимо, най-доброто което можете да направите е да спрете колата и да извадите детето от столчето, за да го успокоите. Създайте правило, колата да не се движи, ако детето не е със закопчани колани в столчето си.

10Какво да правя, когато трябва да ползвам такси?

За таксиметровите шофьори в България няма задължение да осигуряват столче за превозване на деца. Въпреки това, избягвайте да превозвате детето си необезопасено. Инциденти се случват, дори когато се пътува на кратки разстояния. Ако бебето Ви е малко, можете да вземете собственото си столче за кола (кошница) и да го монтирате на задната седалка в таксито. По-големите деца, ако са с ръст под 150 см също трябва да се возят на задна седалка. Обмислете възможността да ползвате кола под наем, в която да можете да монтирате собственото си столче за кола и да сте спокойни, че детето Ви е защитено.